Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Türkler sosyalleşmek için kahve içiyor

Bir kahve seçip dünyayı sessize almak mümkün... Hele ki uyanır uyanmaz eli kahveye gidenler için harika bir kahve festivali var bugünlerde. Haydarpaşa Garı'nda kahve tutkunlarıyla buluşan festivale, 100 marka katılıyor. Biz de festivalde Starbucks'ın global direktörü Arthur Karuletwa ile konuştuk. Kendisi Rwanda doğumlu ve Afrika'da yoksulluğu kahve üretimi ile ortadan kaldırmak üzere önemli projelere imza atmış bir isim.

KAHVENİN KOKUSUNDAN YERİNİ ANLIYOR
Arthur; kahve çekirdeklerine bakıp bir kahvenin hangi ülkeye ait olduğunu, hatta hangi çiftlikten geldiğini bile anlayabiliyor. İyi bir kahvenin nasıl olması gerektiğini sorduğumda ise şöyle diyor: "Kahve kişinin zevkine kalmış bir şey. 'Kahvenin iyi olduğu şöyle anlaşılır' gibi testlere inanmıyorum." Yani hepimizin sandığı gibi, sıcak su dökünce kahve yüzeyde kalıyorsa kalitesiz demek değilmiş.
Kahve seçimi; sabah, öğle ve akşama göre değişiyormuş. Arthur, "Sabah 5'te işe giden biri kesinlikle sert bir kahve içmek ister" diyor. Sert kahvede ise kafeinin fazla değil, tam tersine az olduğunu söylüyor. Türk kahvesi konusuna gelince... Arthur da kahvemize bayılmış; "O kadar yolu onu içmek için geldim" diyor. En asitli kahvenin Brezilya kahvesi olduğundan, en çok kahvenin Finlandiya'da tüketildiğinden de bahsediyor. Sabah uyandığında kahve diye koşuşturanlar ise Danimarkalılar'mış. "Ee ben de içiyorum uyanır uyanmaz" diyorum, "Siz istisnasınız. Türkler genelde sosyalleşmek için kahve içiyor" diyor.

KAHVE SÜSLEMESİ İÇİN SANAT DERSİ ALIYORLAR
Gloria Jeans Coffees standında markanın CEO'su Mehmet Dinçerler'le buluşup kahvelerin üzerindeki sanat hakkında konuştuk. Dinçerler, "Kahvenin sanatı olmazsa olmaz" diyor. Hatta fincandaki görsellik için ekibin birçoğu sanat dersi alıyormuş. 'Latte art' oldukça zor bir şey; bu konuda videolar izleyerek siz de evde deneyebilirsiniz. Benden size bir tüyo: Kahveyi koyarken, fincanı kendinizden biraz ötede, hafif eğik bir şekilde tutun. Fincanı bu şekilde tuttuğunuzda, elinizdeki süt şişesiyle minimum hareket ederek arzu ettiğiniz şekilleri yapabilirsiniz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA